Heb je wel eens van Enzo Knol gehoord? Tot voor kort had ik nog nooit van hen gehoord, en dat had ik graag zo gehouden. Helaas begon YouTube mij een paar maanden geleden spontaan te informeren over wéér een nieuw filmpje dat deze ongetwijfeld briljante jongens de cyberspace in hadden geslingerd. Ze waren een landelijke hit geworden – ze waren zó viral gegaan dat zelfs de nieuwsbrief van YouTube hun filmpjes ging verspreiden.

WAT IS HET GEHEIM?

Dat de presentatie en inhoud van een video niet perfect hoeft te zijn, blijkt uit bovenstaand voorbeeld. Gewoon gezellige filmpjes waarin je je doelgroep op hun eigen niveau aanspreekt. En als die doelgroep graag liked en deelt, dan breidt de olievlek zich snel uit. Dat je dan ook mensen bereikt die helemaal niks met je hebben, is geen probleem. Van mij hebben die jongens in elk geval geen last.

MAAK EEN KATTENFILMPJE

Hoe breder je doelgroep, hoe meer kans je hebt dat je post of video viral gaat. En er houden heel, heel veel mensen van grappige of vertederende kattenfilmpjes. Wie kent er nu niet Grumpy Cat, of de Japanse Inaru? Kijk eens goed naar jouw product en kijk of je daar ergens een kat in kan passen. Laat bijvoorbeeld een introductiefilmpje voor je bedrijf maken waarbij je kat de hele tijd hinderlijk door het beeld loopt. Niet professioneel, zeg je? Overleg dit eens serieus met je Social Media Assistent. De tijd van saai en zakelijk ligt achter ons, zeker voor MKB’ers. Je moet opvallen als je klanten wil aantrekken!

LAAT ANDEREN HET VOOR JE DOEN

De Pizzahut heeft ook een brede doelgroep. Maar niemand houdt ervan als er reclame van de pizzaboer op zijn tijdlijn staat. Dat vinden we spam. Maar dit daarentegen:
**************************************************************************
The pizzahut waar ik regelmatig bestel belde me op en vroeg of ik oké was omdat ik al twee weken niks besteld had en ze zich zorgen maakten of alles in orde was met me. Er was iemand met een gratis “welcome back” pizza op weg naar me toe.
****************************************************************************
Bijna 10.000 likes al, toen ik dit onder (mijn betraande) ogen kreeg. En een like van mij erbij, uiteraard. Grandioos! Zoveel gratis reclame voor de pizzahut dankzij een paar attente medewerkers en een dankbare klant. De kosten van deze free publicity? 3 euro?

GEEF EEN VOORZETJE

De beste reclame is dus als hij van iemand anders komt, niet van jezelf. Spoor daarom je volgers aan om je posts en video’s te delen. Dat kan door ze iets aan te bieden: een e-boek of een gratis download. Je kan ook een prijsvraag uitschrijven. Verloot gratis kaartjes of boeken onder mensen die je post of video delen. Een evenement aanmaken op Facebook is ook een goed idee. Als mensen aangeven dat ze gaan, verschijnt je evenement automatisch op zijn tijdslijn. Overleg met je Social Media Assistent hoe je dit het beste aan kan pakken.

EEN WAARSCHUWING

Ga alsjeblieft nooit iets in scène zetten, met bijvoorbeeld een dankbare namaakklant. Als dit uitkomt ga je zeker viral. En dan niet zoals jij gewenst had!

Copyright © 2021 Mijn Social Media Assistent