Ik wil graag op nummer 1 komen in Google. Dat horen we vaak, en waarschijnlijk zou jij dat ook wel willen: helemaal bovenaan komen te staan in de zoekresultaten van Google. Iedereen vindt je, en hopelijk heb je er meteen een stel nieuwe klanten bij.

Als je met SEO experts spreekt, dan zal je merken dat de meeste een beetje terughoudend zijn. Ze kunnen je site optimaliseren, maar 100% zekerheid kunnen ze je niet geven. Toch zijn er SEO specialisten die zeggen die zekerheid wél te kunnen geven. Wie zijn deze marketeers en is het verstandig om met ze in zee te gaan?

DE REGELS VAN GOOGLE

Elke zoekmachine heeft bepaalde regels waar een site aan moet voldoen om zo hoog mogelijk te scoren in de zoekresultaten. Kennis is macht. Ken de regels, en scoor hoog. Google publiceert zijn regels op Google Webmaster Tools. Je moet bijvoorbeeld steeds weer nieuwe, relevante content leveren, geshared worden op Social Media, en relevante links hebben. Veel werk dus. Werk waar vooral veel tijd in gaat zitten. Je moet voortdurend blijven werken aan je zoekmachine-optimalisatie, en dan klim je steeds een trapje hoger.

REGELS OPREKKEN OF OMZEILEN

Er is zelfs al een naam voor die specialisten die beweren wél snel te kunnen scoren: marketing cowboys. Ze stuiven door het wereldwijde web en zijn net zo snel weer weg als ze gekomen zijn. En bovenal nemen ze het met de regels niet zo nauw. Want waarom zou je een dure tekstschrijver inhuren wanneer je content kan genereren met een softwareprogrammaatje? En links en volgers: die koop je toch gewoon? Binnen de kortste keren sta je op nummer 1, en de MC incasseert zijn honorarium. Hij blij – jij blij. Voor zolang het duurt…

DE ZWARTE LIJST VAN GOOGLE

De MC had helaas moedwillig iets over het hoofd gezien: Google vraagt relevante content, en relevante links en volgers. Geen profielen die nog maar een week bestaan en die alle duizend op dezelfde dag aangemaakt zijn. En geen links naar sites die niks met de jouwe te maken hebben, of content vol met spel- en grammaticafouten. Nadat je een paar weken lang jezelf trots hebt gegoogled en op nr. 1 hebt zien staan, kan je jezelf plotseling nergens meer vinden. Je hart staat stil. Waar is mijn site gebleven? Je site lijkt wel helemaal verdwenen uit de zoekresultaten.

Dat klopt. Google houdt er niet van als er misbruik gemaakt wordt van de regels, omdat Google échte content wil garanderen aan échte mensen. Overtreders worden op de zwarte lijst geplaatst en niet meer getoond in de zoekresultaten. Kom je daar ooit vanaf? Misschien wel, maar dan zal je toch zeker opnieuw een expert in moeten huren!

EERLIJK DUURT HET LANGST

SEO is een doorlopend aandachtspunt voor elk bedrijf. Tien jaar geleden was het een stuk makkelijker, maar die tijd komt niet meer terug. Ga vooral niet in zee met mensen die je gouden bergen beloven. Zelfs al krijgen ze het voor elkaar om je 1000 links te bezorgen vanaf externe sites – wat heb je eraan? Niemand die vanaf zo’n vreemde site op de jouwe komt zal iets bij je kopen of jouw diensten inhuren. En als Google iets verdachts merkt, dan ben je de pineut !

Copyright © 2021 Mijn Social Media Assistent